AKTUELNO

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, povodom jučerašnje izjave Ramuša Haradinaja da će takozvano Kosovo pristati na pomirenje sa Srbijom u zamenu za priznanje nezavisnosti, rekao je da je ogroman ponor između Srba i Albanaca i da to nije dobro.

- Ako želimo jednu prosperitetnu, održivu budućnost, zaista nam je neophodno pomirenje. Pomirenje mora da se gradi na zdravim osnovama. Za pomirenje je potrebno dosta vremena, dosta političke volje, potrebni su ljudi. Pomirenje ne mogu da grade ljudi poput Ramuša Haradinaja, on je najveći ratni zločinac na Kosmetu - istakao je Drecun.

On dodaje da to što je Haradinaj izmakao pravdi u ovoj fazi ne znači da nije odgovoran za brutalne zločine koje je on sa svojom terorističkom i kriminalnom bandom počinio nad nedužnim civilima i nad pripadnicima naših snaga bezbednosti.

- Kada on govori o pomirenju, to je cinično. Nema perspektive za takvo pomirenje. Njegov najbolji doprinos za pomirenje bi bio da odgovara pred specijalizovanim sudskim većima za zločine koje je počinila teroristička OVK - naglasio je Drecun.

Po njegovim rečima, dok se garnitura pripadnika terorističke OVK, koja je najodgovornija za počinjene zločine ne procesuira i ne skloni sa političke scene, put ka istinskom pomirenju je zaista zatvoren.

- Nema nikakve dileme da zapad pokušava da veoma brzo natera Srbiju da se saglasi sa rešenjima koja oni nude. Evidentno je da zapad u geopolitičkom obračunu sa Rusijom uvllači kosovski problem, da bi preko njega slabio Srbiju i da bi je udaljavao od strateškog partnerstva sa Rusijom - rekao je Drecun.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju dodaje da zapad smatra da je pitanje Kosmeta završeno i da se pojačava pritisak na Srbiju.

- Oni pojačavaju pritisak na više frontova da bi nas naterali da prihvatimo ono što oni smatraju da je rešenje, a što mi vidimo kao nepostizanje rešenja. Mi ne prihvatamo da nas niko ucenjuje, da nam obećava ono što nije realno i očekivano - rekao je Drecun.

Foto: Printscreen

Kako dodaje, pritisak na srpski narod na prostoru KiM i Srbiju dešava se izazivanjem stalnih incidenata, nasiljem, uništavanjem i otimanjem srpske imovine na Kosmetu.

- To ne rade samo ekstremni Albanci, nego rade institucije koje kontrolišu na Kosovu i Metohiji, a koje bi trebale da zaštite Srbe. Te institucije se ponašaju prema Srbima diskriminatorski, kao prema građanima ne drugog reda, nego nekog inog reda. Srbi ne mogu da dobiju zaštitu od tih institucija - istakao je Drecun.

Svakodnevni pritisak pokazuje da, kako kaže, oni prete završavanjem etničkog čišćenja.

- Oni nas bukvalno ucenjuju da će nastaviti sa napadima na Srbe i dovršiti etničko čišćenje, o tome je Ramuš Haradinej i govorio u predizbornoj kampanji. Morate da znate da je teroristička OVK stvorena kao udarna pesnica režima u Tirani za realizaciju njihovih velikoalbanskih pretenzija. Albanija ponovo oživljava svoju tezu o spajanju te dve takozvane države - upozorava Drecun.

Kako dodaje, simbolično brisanje granica Međunarodnoj zajednici možda ne izgleda posebno bitno i destabilizujuće, ali da ako se ima u vidu platforma albanske akademije nauka, koja govori o koracima stvaranja velike Albanije, u njoj se kaže da u prvoj fazi treba izbrisati takozvane unutrašnje granice i zapitao se zašto se ništa ne preduzima da se zaštite Srbi na Kosmetu.

- Vidimo da EULEKSOV-a misija odlazi, odnosno menja mandat. Oni su došli na osnovu odluke Ujedinjenih nacija, posle strahovito pogrešne odluke Borisa Tadića i tadašnjeg rukovodstva da prihvate rekonfiguraciju UNMIK-a i onog obraćanja međunarodnom sudu pravde od strane nesrećnog Vuka Jeremića - kazao je Drecun.

Na to što SAD traži da Srbija prizna samoproglašenu državu Kosovo i da otvori put ka njegovom članstvu u UN Drecun kaže da nije ništa novo, ali da to Srbija nikada neće učiniti.

- Što budemo više odbijali, stvaraćemo manevarski prostor. Srbija mora da definiše prioritetne ciljeve u narednom periodu. Za problem Kosmeta mora da se veže Republika Srpska. Moramo dobro da promislimo i da zauzmemo stav. U narednom periodu ta dva ključna pitanja se moraju razrešiti - rekao je Drecun.

On pojašnjava da kada bi Srbija prihvatila ono što se od nje traži da bi to otvorilo vrata za stvaranje Velike Albanije, te da to ne bi ništa rešilo već samo generisalo krizu na ovim područjima.

Kako kaže, vrši se pritisak na srpski narod na KiM i Srbiju stalnim napadima na Srbe otimanjem imovine, dok sa druge strane Albanija oživljava tezu o spajanju dve države.

Govoreći o zločinima na KiM on je rekao da je priča o zločinu potpuno izokrenuta te da se samo sudi Srbima, a ne Albancima.

- Postoji mnogo lažnih prijava protiv Srba, sve se čini da se stvori nestabilnost na Kosovu - zaključio je Drecun.

#Kosovo i Metohija

#Milovan Drecun

#Ramuš Haradinaj

'